donderdag 30 augustus 2012

chocolate cookies with semisweet chocolate, pecans and dried cherries of kortweg "overheerljike chocoladekoekjes"

Sommigen zijn dol op het lezen van romans. Anderen houden meer van poëzie en ik hou er vooral van veel en vaak recepten te lezen. Dankzij internet ligt op dat vlak zowat de hele wereld voor me open. Samen met de wereld komen ook vreemde en onbekende ingrediënten mijn huiskamer binnenwaaien. En dat kan dan weer leiden tot een jarenlange zoektocht in allerhande voedingswinkels in Vlaanderen en Nederland.
Zo las ik vaak recepten waar gedroogde kersen in verwerkt worden. Nu vind je hier zowat alle soorten gedroogd fruit behalve kersen dus. Kan je je mijn vreugde voorstellen toen ik gisteren in de liddl naast de dried cranberries toch ook wel dries cherries aantrof zeker! Ik kon me er nog net van weerhouden een vreugdedansje te doen.

Toen de boodschappen eens in mijn keuken belandden was het eerste wat ik deed een zakje gedroogde kersen openscheuren en proeven. Mmmmmmmm.......overheerlijk dus. Nog lekker zuur zoals een zure kers of kriek(want daar gaat het hier eigenlijk om)hoort te zijn.
Er stond gisteren nog een dadelcake op het bakprogramma dus het eerste kersenrecpt moest wachten tot vandaag. Vanmorgen om acht uur stond ik al in de potten te roeren en had ik mijn halve keuken al vol cacaopoeder geknoeid. Maar het poetsen neem ik er graag bij want de koekjes zijn overheerlijk. Ik zal ze uit veiligheidsoverweging straks maar (bijna) allemaal meegeven met mijn zoon die langskomt :))

Het volgende kriekenexperiment wordt een couscoussalade. Ik houd jullie op de hoogte!




ingrediënten

2 1/4 cup bloem
1cup en 2el cacaopoeder
1 1/3 cup suiker
3/8 tl baksoda
3/8 tl zout
1 cup en 5el zachte boter
4 1/2 el volle melk
1 1/2 tl vanille-exract
2/3 cup grofgehakte pecannoten
1/2 cup chocoladestukjes (ik gebruikte semi-sweet van Hersheys)
1/2 cup gehakte gedroogde kersen (zou nog wat meer mogen zijn eigenlijk want nu verdwijnt de smaak een beetje in het geheel)


stappenplan


1. doe de bloem, de cacao, de suiker, het zout en de baksoda in een kom
2. voeg de boeter in stukje toe en meng.
3. voeg de vanille en de melk toe en meng tot homogeen deeg
4. roer er de noten, kersen en chocoladestukjes doorheen
5. bak de koekjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C
6. laat even afkoelen op de bakplaat voor je ze op een rooster schept. Ze zijn nog heel breekbaar als ze warm zijn.

woensdag 29 augustus 2012

dadelcake

Soms lees ik in een recept iets vreemds en dan is het hek van de dam. Dan moet en zal ik het uitproberen. Zo ook dus met dit dadelcakerecept. Je moet de dadels even koken en er dan baksoda aan toevoegen. Daar chemie voor mij een soort abacradabra is heb ik er dus geen idee van waarvoor dit goed zou zijn. Maar het intrigeerde me mateloos en vermits ik alle ingrediënten in huis had was er geen houden aan :)
De cake staat nu af te koelen. En aan de geur te oordelen gaat hij heerlijk zijn.
(smaakupdate volgt :) )


smaakupdate: ohhhhhhhhh zo lekker met de caramelsaus!





ingrediënten

250 g dadels
1 tl baksoda
120 g zachte boter
5 el suiker
2 eieren
3 dl bloem
1/2 tl zout
1/2 tl vanille-extract
1+1/2 tl bakpoeder

stappenplan

1. Haal de pitten uit de dadels en doe ze (de dadels niet de pitten ;) ) in een pan. Giet er water op tot ze net onder staan en breng aan de kook. Laat 3 minuten sudderen.
2. Doe de baksoda bij de dadels en roer (Let op het schuimt hevig)
3. Klop de boter en de suiker.
4. Voeg er één voor één de eieren bij.
5. Meng de bloem, het zout en de bakpoeder. Voeg het droge mengsel bij het botermengsel. Goed mengen.
5.Voeg het vanille-extract erbij.
6. Roer de dadels (zonder het water) beetje bij beetje door het deeg heen. ( de dadels blijven niet heel maar mengen zich mooi met het deeg dat een bruin kleurtje krijgt)
7. Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C


tip

Lekker met een caramelsaus gemaakt met 120 g boter, 115 g bruine suiker, 1/2 tl vanille-extract en 1/4 cup room.